Ford Fiesta P0303: Cylinder 3 - Feltändning upptäckt | Drivlinsresurs (2024)

Om din Ford Fiesta har P0303-felkoden bör du veta att det är ungefär lika vanligt med en kod som det finns. Det är en generisk kod (samma betydelse för alla fordon) som indikerar att din bils tredje cylinder går fel.

P0303 är ett verkligt problem för körbarhet och bör åtgärdas omedelbart. Om det är illa nog att få din Fiestas kontrollampa att blinka, undvik att köra din bil helt och hållet tills du hittar feltändningen och reparerar din motor.

Reparation av P0303 bör betraktas som en hög prioritet. Till skillnad från många av OBDII-koderna har denna kod direkt att göra med motorförbränning. Det kan också kosta pengar att ignorera det, eftersom att köra med en feltändning kan skada Fiestas katalysator.

Den vanligaste reparationen för P0303 är att byta tändstift.

Innehållsförteckning:

  • Definition
  • Symtom
  • Orsaker
  • Hur man fixar
  • P0303 + Andra koder
  • Vanliga frågor
  • slu*tsats

P0303 Definition: 3:e cylindern - Feltändning upptäckt

3:e cylindern

P0303 är en cylinderspecifik feltändningskod, vilket betyder att det bara är den tredje cylindern som har en feltändning. Innan du kan diagnostisera P0303 i din bil måste du hitta den tredje cylindern.

På "V"-konfigurationsmotorer kommer det vanligtvis att vara den andra cylindern på huvudet närmare framsidan av motorn. På inlinemotorer kommer den tredje cylindern vanligtvis att vara de tre in från motortillbehören.

En snabb bildsökning på Google kommer att bekräfta rätt cylinder (inkludera din Fiestas årsmodell och motortyp).

De flesta reservdelsbutiker kommer att skriva ut en kopia av din motors cylindernummer och deras placering på ett registerpapper.

Feltändning upptäckt

För att en motor ska förbränna bränsle effektivt behöver varje cylinder följande:

  • Bränsle– I rätt mängd (cirka 14,7 delar luft till en del bränsle).
  • Luft– Den måste mätas av din Fiestas luftmasssensor eller MAP-sensor, så att drivlinans kontrollmodul (PCM) vet exakt hur mycket luft som ska släppas in i förbränningskammaren.
  • Gnista– Tändstiftet måste tändas vid rätt tidpunkt och vid rätt temperatur.
  • Kompression– Luft-bränsleblandningen måste komprimeras under motorns kraftslag.

Om en av ovanstående variabler är avstängd, kommer din Fiestas tredje cylinder att tändas fel, eller så tänds den inte alls.

Ford Fiesta P0303 Symtom

Här är de vanligaste symtomen på P0303 i Ford Fiesta. Det kan inte finnas några märkbara symtom alls.

  • Kontrollera motorlampan
  • Din bil kan gå dåligt, vara nere på ström och stanna.
  • Din Fiesta kan producera överdriven vibration, speciellt vid lägre varvtal.
  • Bränslesträckan kan bli lidande.
  • Du kan känna lukten av rågas som kommer från avgasröret.
  • Motorn kan slå tillbaka.

P0303 OBD II-kod Orsaker: Ford Fiesta

Här är de vanligaste orsakerna till P0303 Ford Fiesta; de presenteras lite i ordning från mest till minst sannolikt att orsaka koden i din bil:

  • Dåliga tändstift– Ett smutsigt tändstift är den vanligaste orsaken till P0303. Titta på elektroderna och se om de är i bra skick. Din Fiesta har troligen iridiumpluggar som behöver bytas väldigt sällan. Med det sagt,ett dåligt tändstift är störst när det kommer till P0303. Här är en bra video om att verifiera entändstiftet är dåligt.
  • Tändstiftskablar– På de flesta moderna motorer är kontaktkablarna inte alls lika långa som de en gång var (om din bil ens har dem), men de kan fortfarande bli dåliga. Här ärhur man vet om dina kontaktkablar är dåliga(video).
  • Coil Packs– Spolepaket blir sällan dåliga, men när de gör det kan de orsaka P0303 i din Ford Fiesta. Att byta ut ett set kan bli mycket dyrt. Här ärhur man testar dem.
  • Dålig bränsleinsprutare– Om du har en bränsleinjektor som har misslyckats, kommer den inte att kunna finfördela bränslet ordentligt, och du får P0303. Här är en bra videohur man diagnostiserar en injektor; det kan vara lite knepigt.Du kommer sannolikt att se P0171 och/eller P0203 med en dålig injektor.
  • Vakuumläcka– Om din Fiesta har en vakuumläcka kan det vara svårt för PCM att få rätt luft/bränsleblandning. Detta kommer att få cylindrarna att tända fel, och det kommer att kasta P0303 om läckan är runt den specifika cylindern på insugningsröret.Populär mekanik:Hur man hittar en vakuumläcka. Du kommer förmodligen att se P0171 och P0300 när det finns en vakuumläcka.
  • Kam- eller vevsensorer– Det här är osannolikt, men det händer. Om ECU:n inte får rätt signal från dessa sensorer, kommer fordonets timing inte att synkroniseras och det kommer att tändas fel. Du kommer sannolikt att få P0300 och en kam-/vevkorrelationskod också.
  • Mekaniskt problem– Om din Fiesta har en läckande huvudpackning, böjd ventil, sprucket huvud, etc... som skulle göra att kompressionen inte blir så hög som den borde vara, kommer du att få P0303. Du bör också känna att din bil är nere på ström också.

P0303 Fix: Ford Fiesta

Om P0303 är den enda koden du får när du anslu*ter en OBD II-skanner till din Fiesta, bör det här avsnittet hjälpa dig att avgöra vad som orsakar koden.

Om du har flera koder med P0303, hoppa ner i ett avsnitt.

1. Byt test

Här är ett snabbt och enkelt test för att avgöra vad som gör att din Fiestas tredje cylinder misslyckas. Byt tändningsdelar till en annan cylinder. Så här gör du.

  1. Identifiera den tredje cylindern.
  2. Ta bort tändstiftet.
  3. Byt ut den mot den mest bekväma cylindern för att komma åt tändstiftet.
  4. Rensa din Fiestas DTC-koder med en skanner.
  5. Starta motorn och vänta tills kontrollampan tänds igen. Om den ändrades till en annan P030X-kod var kontakten dålig.
  6. Om inget ändrats, gör detta för spolpaketen och pluggledningarna (om sådana finns).
  7. Om koden förblir P0303, har du uteslu*tit de vanligaste orsakerna till denna kod.

2. Diagnos

Här är vad du ska leta efter när bytestestet inte ändrade din bils feltändningskodnummer.

  1. Kontrollera ledningsnätet som går till cylinderpaketet med tre spolar. Om den är skadad eller lös, reparera den. Tändningsledningar är ett vanligt område för gnagarskador.
  2. Kontrollera om det finns en vakuumläcka.
  3. Kontrollera att injektor nummer tre fungerar (det finns en länk till hur man testar en ovan).
  4. Gör ett kompressionstest.
  5. Utför ett läckagetest.

P0303 + Andra koder

P0303 + P0300

Den mest troliga anledningen till att din Fiesta kommer att få P0300 och P0303 samtidigt är felaktiga tändstift.

P0300 i Ford Fiestaindikerar slumpmässig multipel feltändning, vilket betyder att flera cylindrar misständs samtidigt.

Om din Ford Fiesta har P0300- och P0303-felkoder är det bäst att diagnostisera varför den tredje cylindern tänder fel och se om det fixar P0303-koden.

Försök att göra bytestestet från föregående avsnitt. Notera skicket på BÅDA tändstiften när du byter dem. Om de ser nedsmutsade ut kommer nya pluggar sannolikt att rensa den här koden.

P0303 + P0171

Leta efter en vakuumläcka runt den tredje cylindern eller en dålig bränsleinsprutare.

Även om det finns många potentiella orsaker till P0171, är den vanligaste en vakuumläcka.

När din Fiesta har P0303 och P0171 tillsammans, orsakas det ofta av en igensatt eller underpresterande bränsleinsprutare. Leta efter en vakuumläcka vid intaget runt den tredje cylindern.

P0303 + Andra feltändningskoder för cylinder

Behandla P0303 med dessa koder som om den har P0300.

P0303 kommer ofta att åtföljas av koderP0301,P0302,P0304, P0305, etc... Dessa koder indikerar en feltändning i cylinder ett, tre, fyra respektive fem.

Behandla P0303 med dessa koder som om den har P0300. Misstänker en antändningsrelaterad orsak eller ett vakuumläckage.

Vanliga frågor

Är P0303 ett allvarligt problem?

P0303 är anledning till oro och kan lämna dig strandsatt, om den lämnas ofixerad. Din Fiesta kommer att vara praktiskt taget okörbar om den tredje cylindern slu*tar tända helt. Råbränslet kan också skada katalysatorn.

Kan du köra din Fiesta med P0303?

Vi rekommenderar inte att du kör din Fiesta med P0303. Det kan orsaka skada på din bil, särskilt om kontrollampan blinkar.

Är P0303 svår att reparera?

För det mesta är P0303 inte svårt att reparera, eftersom du kommer att byta ut tändningsdelar. Det är ett fantastiskt förstagångsprojekt för en skuggträdsmekaniker. Om problemet slu*tar med att det inte är antändningsrelaterat, är det då du kanske måste ta med det till en butik.

slu*tsats

Att byta tändstift eller spolpaket är den vanligaste fixen för P0303 i Ford Fiesta. Det finns andra orsaker, men swaptestet kan hjälpa till att minska dem avsevärt.

Ford Fiesta P0303: Cylinder 3 - Feltändning upptäckt | Drivlinsresurs (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Madonna Wisozk

Last Updated:

Views: 6401

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Madonna Wisozk

Birthday: 2001-02-23

Address: 656 Gerhold Summit, Sidneyberg, FL 78179-2512

Phone: +6742282696652

Job: Customer Banking Liaison

Hobby: Flower arranging, Yo-yoing, Tai chi, Rowing, Macrame, Urban exploration, Knife making

Introduction: My name is Madonna Wisozk, I am a attractive, healthy, thoughtful, faithful, open, vivacious, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.